‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

3 manieren voor meer plezier in je werk

DBVVJ blog feb2017

Meer lol krijgen in je werk hoe fijn is dat? Nog leuker is misschien wel dat je daar niet eerst voor hoeft te solliciteren. Of het nu oké is of minder gezellig door alle veranderingen, je kunt van je huidige werkplek er ook eentje maken waar je energiek van wordt. Waar je met plezier komt en waar je aan het einde van de dag met een goed gevoel vertrekt. Lijkt het je wat om je werk weer als meer plezierig te ervaren?

Als je nagaat hoeveel tijd van je leven je besteedt aan je werk, dan mag dat best met plezier gepaard gaan. Helaas zijn er soms omstandigheden waardoor dat niet lukt, dan lijkt het of alles tegenzit. De printer stopt ermee, je klant bedankt voor een vervolgtraject of je baas komt met een spoedklus als je naar huis wilt. Toch kun je met een beetje bewustzijn, niet te veel en niet te weinig, tot het ultieme recept voor meer plezier op je werk komen. Weten welke drie manieren daarvoor zijn?

Op de eerste plaats is een goed begin… Inderdaad! Uit onderzoek blijkt dat als je je dag met een goed humeur begint, je dat de rest van de dag goed doet. Je bent productiever en zit beter in je vel waardoor je je alsmaar beter gaat voelen. De moeite waard dus om met je goede been uit bed te stappen, jezelf de tijd te geven om prettig wakker te worden en dat gevoel vast te houden. Zo simpel dat je het vanaf morgen al kunt doen!

Een tweede manier om je plezier te vergroten zit in de wijze waarop je naar je werk kijkt. Voor de een is werk een baan, voor de ander een carrière en voor weer een ander een roeping. Als je werk als een een hinderlijke onderbreking van je weekenden en vakanties ziet en salaris als belangrijkste beloning, dan pas jij in de categorie ‘baan’. Wil jij liever vooruitkomen en word jij gemotiveerd door succes, dan geldt werk als carrière voor jou. Ben jij degene voor wie werk betekenisvol moet zijn, dan is jouw werk je roeping. Al een idee wat werk voor jou betekent?

Nu is het zo dat werk in die laatste categorie het meest bevredigend is. Zelfs als je langer of harder moet werken, vind je dat niet erg omdat je je werk en daarmee ook de mindere taken kan verbinden aan iets groters. Of je nu arts, managementassistent of trainee bent, je helpt mee aan de doelstellingen van jouw organisatie en nog groter gedacht aan een betere wereld en dat vergroot jouw plezier. Wanneer je dus je werk kunt zien als je roeping door je gedachte erover aan te passen, verbetert je gevoel. Dat idee alleen al voelt goed toch?

De derde manier om meer plezier te ervaren is door al je dagelijkse successen en succesjes bij te houden. Ook al heb je het een dag helemaal gehad met alle problemen die bij jou terecht lijken te komen, wanneer je aan het einde van de dag de moeite neemt om te reflecteren dan is er altijd wel een ding dat goed is gegaan. Door bewust de positieve ervaringen bij te houden krijg je meer oog voor succes, hoe klein ook. Aardig is ook om hiermee aan zaken te werken die nog niet heel succesvol waren. Wat kun je de volgende keer beter doen?

Een reflectie op je werkdag vergroot je inzicht in je sterke punten en in die factoren waar je nog aan kunt sleutelen. Dat geeft je houvast voor je eigen ontwikkeling en zorgt voor zelfvertrouwen. Soms helpt het om dat in een begeleide sessie vast te stellen. In een groep kan dat tot veel herkenning en inspiratie leiden, bijvoorbeeld tijdens de Workshopdagen of in een training of coaching. Mooi dat dat je plezierig gevoel versterkt!

Wordt het dan alleen maar halleluja? Zeker niet, maar vanuit je vermogen om negatieve gebeurtenissen in een ander daglicht te plaatsen, kun je je wel beter voelen. Dus als die collega een vervelende opmerking maakt, helpt het om je te focussen op iets of iemand anders. Blijf dus niet hangen bij dat ene moment, want ondertussen gebeuren er vast allerlei mooie dingen. Zonde als je die dan over het hoofd ziet.

Een kanttekening, leg bij de maakbaarheid van jouw geluk de lat niet te hoog. Hoe harder je probeert gelukkiger te zijn, hoe minder dat zo voelt. Dat heeft te maken met de verplichting die je oplegt waarmee je ook kritischer wordt naar het resultaat. Het zou jammer zijn als je je ultieme geluksgevoel niet bereikt, je teleurgesteld en ellendiger voelt. Vergelijk de dag liever niet met die ervoor, vergelijk jouw dag niet met die van een ander en kijk minder op Facebook. Dat maakt juist minder gelukkig, dan wanneer je het gewoon beleeft.

En nu jij, wat geeft jou meer plezier in je werk? Wat laat je meer stralen? Of lukt het je niet om jouw positieve gevoel vast te houden? Wat heb jij nodig om weer het plezier in je werk te ervaren? Ik kijk ernaar uit te lezen wat plezierig werk voor jou betekent. Plaats het gewoon in het commentaarveld hieronder.

Hoe mooi is het als je met dit artikel anderen inspireert. Ik nodig je uit het te delen via deze knoppen:

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden