‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

De magie van ondernemendheid

DBVVJ-blog aug17 De magie van ondernemendheid

Jaren geleden hielp ik kinderen op de basisschool met ondernemen. In een speciaal project konden de twaalfjarigen oefenen met een eigen bedrijf, een echt product en speciaal geld. En misschien was het leukste wel dat iedereen in het bedrijf directeur was. Ook mijn enthousiasme groeide in het project waarin binnen een paar uur iedereen in zijn rol zat, er plezier werd beleefd, fouten werden opgelost en successen werden behaald. Dat beeld inspireert mij nu nog.

Terugdenkend zie ik die bedrijfjes als zelfsturende teams, waarbij kwaliteiten om de beurt van pas kwamen en er zelfstandig samengewerkt werd. Maar vooral zie ik het haast magische effect van ondernemendheid. Met ondernemendheid geef je namelijk sturing aan jezelf en je omgeving met het gewenste resultaat tot gevolg. Denk maar aan de mogelijkheid om je eigen baan zo vorm te geven dat je kwaliteiten tot zijn recht komen, je er plezier aan beleeft en je erin kunt groeien. Te mooi om waar te zijn?

Zeker niet! Begin gewoon bij het begin: zelfinzicht. Onderzoek eens hoe het bij jou gesteld is met kansen zien, kansen benutten en waarde creëren. Ga voor het eerste item na in hoeverre je weet wat je wilt, zaken wilt verbeteren en wat anderen willen. Is dat bij jou altijd, nooit of ergens daartussenin? Overigens hoef je als ondernemend persoon niet per se zelf iets te doen, je kunt ook anderen inspireren als je kansen herkent of creëert.

Het tweede item, kansen benutten, is van een andere orde. Dan gaat het erom of je je er emotioneel mee verbindt. Je eigen wil zorgt ervoor dat je een actie uitvoert, zelfs als dat in eerste instantie niet jouw idee was. Hoe scoor jij op plannen omzetten in actie, werkelijk aan de slag gaan en verantwoordelijkheid nemen?

Waarde creëren, het derde item, heeft te maken met het blijven geloven in het idee, blijven doorzetten en anderen meekrijgen om tot resultaat te komen. Hoe beoordeel je jezelf op dat je weet wat je waard bent, je zaken voor elkaar krijgt en je efficiënt en met oog voor de relatie werkt?

Door deze drie items te meten kun je iets zeggen over je ondernemendheid en kun je bepalen aan welk aspect je verder wilt werken om de magie te vergroten. Want hoe zou het zijn als je nog meer gezien wordt als proactief persoon met zelfvertrouwen en een interne locus of control? Die aspecten maken ondernemendheid namelijk tot de competentie van de 21ste eeuw.

En nu jij, wat levert ondernemendheid jou op? Hoe zet jij het in? Wat doe je en wat doe je vooral niet? Wat heb je nodig om (nog) ondernemender te worden? Ik kijk ernaar uit te lezen wat ondernemendheid voor jou betekent. Plaats het gewoon in het commentaarveld hieronder.

En ben je ambtenaar in Groningen? Benut dan nu je kans en schrijf je in voor de workshop Persoonlijk Ondernemerschap tijdens de pop-up werkplaats op 5 oktober.

Hoe mooi is het als je met dit artikel anderen inspireert. Ik nodig je uit het te delen via deze knoppen:

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden