‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

Geluk is wat je doet

DBVVJ blog jan17

Wie wil er niet gelukkig zijn? Het is de meest gehoorde wens en daarmee iets wat ons allemaal bezighoudt. Geluk is ons veel waard, waardoor we ons leven zo proberen in te richten dat we geluk ervaren. Dat streven naar geluk voelt als een zinvolle bezigheid en levert ons veel goeds op en toch schiet het er nog te vaak bij in. Als je daarbij bedenkt hoe groot het aandeel van je werk in je leven is, dan kun je stellen dat je werk medebepalend is voor je geluksgevoel. Lijkt het je wat om gelukkig(er) te zijn in je werk?

Jouw belangstelling voor geluk is al een mooi startpunt om je geluk verder te sturen. Zo kun je ervoor zorgen omstandigheden te creëren die geluk in de hand werken (denk aan een fijn huis, leuke relatie en goede baan), maar ook kun je aan de gang met je oordeel over die omstandigheden. Jouw gevoel over hoe goed het met je gaat is zelfs een betere graadmeter dan calculeren wat je allemaal hebt. Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig(er) wordt en dat behoudt?

Ondanks dat je het na een lastig gesprek op je werk even helemaal gehad hebt, levert het opnieuw ervaren van een gelukkig gevoel je van alles op. Uit onderzoek blijkt namelijk dat geluk bijdraagt aan een hoger inkomen, betere prestaties, meer waardering, vrienden en energie, een betere gezondheid en zelfs een langer leven. Je kunt dus vanuit je geluk je geluk weer groter maken. Dat alleen al lijkt reden genoeg om in je taken en activiteiten een geluksgevoel te creëren of op zoek te gaan naar werk dat daarvoor zorgt. Waarom doen we dat dan niet met zijn allen?

Professor in de psychologie Sonja Lyubomirsky is door haar vele onderzoek een expert in het geluk van mensen. Zij constateerde al dat sommige mensen zich ondanks tegenslag toch gelukkig voelen. Wat bleek? Mensen met een sterk geluksgevoel zorgen er steeds voor dat ze met gebeurtenissen en situaties hun geluk blijven versterken, zelfs als het gaat om ervaringen zoals dat lastige gesprek die het geluksgevoel een knauw geven. Gelukkige mensen zorgen dus voor hun eigen glans.

Dit betekent allerminst dat we permanent gelukkig kunnen zijn. Je komt vaak pas in beweging als je ergens ontevreden over bent of pijn hebt. Via allerlei processen in het brein kunnen we ons geluksgevoel sturen. Zo zijn we er een ster in om ons te vergelijken met anderen, om beslissingen te rechtvaardigen en om een oordeel te vellen over onszelf en over anderen. Wanneer je nu die processen met positieve activiteiten inricht kun je geluksgewoonten aanleren en ontwikkelen. Daarmee kun je ervoor zorgen om steeds dat gevoel te ervaren.

Maar er is ook een valkuil, want hoe vaker je iets meemaakt hoe meer je het als gewoon zou kunnen gaan ervaren. Wanneer je het gevoel niet meer als gelukkig waardeert, voel je je eigenlijk gedwongen om opnieuw geprikkeld te moeten worden. Je snakt naar meer. Meer uitdaging, meer geld, meer festivals, meer bijzondere vakantiebestemmingen en ga zo maar door. Als je het maar organiseert, dan voel je je blij. Maar ben je ook gelukkig?

Volgens psycholoog Martin Seligman ben je dan bezig met een plezierig leven ervaren als geluk. Dit niveau van geluk is vooral kortdurend en oppervlakkig. Je gaat ermee van het ene hoogtepunt naar het andere, maar wordt er eigenlijk niet echt gelukkiger van. Het gaat eigenlijk om lol en een ongecompliceerd leven met zoveel mogelijk fijne momenten. Top en tegelijkertijd vraag je je af ‘is dit het nu?’.

Seligman beschrijft geluk ook nog op een tweede niveau. Wanneer je vanuit je talenten en je passie aan de gang gaat ervaar je het geluk van het goede leven. Op dat niveau is er verbondenheid met wat je doet; je gaat helemaal op in je activiteiten. Het is de bekende flow die je in je element brengt. Om van daaruit je geluk naar het derde niveau, het betekenisvolle leven, te brengen is het zaak vanuit die flow je talenten in te zetten voor een groter geheel. Van betekenis zijn voor je omgeving in je rol als vrijwilliger, gewaardeerd worden voor je werk, gevraagd worden voor een nieuwe uitdaging, dat maakt dat je je duurzaam gelukkig kan voelen.

Het is dus niet zo belangrijk wat je hebt, maar wel wat je ermee doet. Door aan je plezier en flow betekenis te koppelen kun je voldoening uit je werk en je dagelijkse activiteiten halen. Dat is geen constante vorm van blijheid, maar wel van duurzaam geluk. Stel jezelf de vragen:

Door te kiezen voor plezier, dat te combineren met je talenten en passie en voor een omgeving te gaan waar jij tot je recht komt, werk je aan je geluksgevoel en daarmee ook aan je gezondheid, financiële positie en vriendenkring.

En nu jij, wat maakt jou gelukkig? Ga je voor plezier, flow of betekenis? Of ben je vooral bezig met anderen gelukkig maken? Wat heb jij nodig voor je eigen geluk? Ik kijk ernaar uit te lezen wat een gelukkig leven voor jou betekent. Plaats het gewoon in het commentaarveld hieronder.

Hoe mooi is het als je met dit artikel anderen inspireert. Ik nodig je uit het te delen via deze knoppen:

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden