‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Carola Eijsenring

In de spotlight staat deze keer Carola Eijsenring, directeur van Indigo-Wereld. Met haar bedrijf verbindt ze werelden van verschil door activiteiten en projecten te ontwikkelen. “Een van mijn focusprogramma’s is Get in Touch with people & places in Eindhoven. Dit Engelstalige social support programma voor internationale spouses van expats heb ik in samenspraak met TU/e ontwikkeld. De impact van dit programma wordt niet alleen gewaardeerd door de deelnemers, maar is inmiddels ook in internationaal verband erkend. Eind vorig jaar heeft Get in Touch in Londen de EMEA EMMA AWARD gewonnen.”

In haar jonge jaren leefde Carola altijd in cultureel gemengde werelden. “Ik ben geboren in Nederland, uit Indisch-Nederlandse ouders. In mijn jeugd woonden we afwisselend in Nederland en Suriname. Door de continue verplaatsingen leerde ik omgaan met voortdurende veranderingen en moest ik ruimte zien te creëren voor mijn eigenheid. Deze levenservaringen hebben me gevormd. Ze leidden tot studie- en beroepskeuzes die (achteraf bezien) de ‘last’ hebben helpen transformeren tot een specifieke kracht. Ik denk dat dit is waarom ik doe wat ik doe.”

Carola Eijsenring

 

Carola’s loopbaan kenmerkt zich door een zekere ‘ongeplandheid’. “Toen ik Opvoedkunde studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, rolde ik bijna logisch in onderzoeksprojecten op het terrein van intercultureel onderwijs. Als projectcoördinator onderwijsondersteuning ontwikkelde ik een multicultureel wijkcentrum voor hulp bij onderwijs. Daarna werkte ik enkele jaren landelijk en vervolgens jarenlang als onderwijsconsulent bij het Brabantse steunpunt voor diversiteit. Ook weer ter verbetering van de positie van multiculturele doelgroepen. Al deze banen kwamen steeds op mijn pad via een toevallige blik in de krant. Een kenmerkend element in mijn werk (en leven): intuïtief meebewegen met wat zich voordoet.”

Na 25 jaar maakte Carola de stap naar het ondernemerschap. “Die stap was voor mij het meest spannend, onveilig en onbekend. Ik startte mijn eigen onderneming: Indigo-Wereld. De eerste opdrachten leken op mijn voorgaande werk: interculturalisering binnen onderwijs, zorg en welzijn. Tegelijkertijd begon ik eigen plannen te ontwikkelen en uit te voeren, van Vrouwennetwerk IndiNet, een multicultureel vrouwenevent en theaterstuk, de Provinciale Vrouwenraad en diverse internationale Vrouwendagen tot het uitbrengen van de kinderdvd TAMTAM en het ontwikkelen van oudercursussen. Ineens was ik behalve initiatiefnemer en coördinator ook producent geworden van film- en theaterproducties en educatieve programma’s.”

Carola’s carrière in verbinding vanuit vrijheid is er niet één zonder uitdaging. “Mijn belangrijkste uitdaging was in elke nieuwe bedrijfscultuur opnieuw mijn positie verwerven zonder mijn eigenheid te verliezen. Anders gezegd: mijn ‘oosterse’ kant niet laten ondersneeuwen door ‘westerse’ verwachtingen. De stap naar een eigen onderneming is mede hierom de juiste gebleken. Hoewel ik nog een hoop te leren had over de nodige bedrijfsmatigheden, beviel het eigen baas zijn me vanaf het allereerste moment. Met de kennis en wijsheid van nu zou ik het vermoedelijk wel anders doen, maar het is gegaan zoals het is gegaan. Elke hobbel en kronkel die is overwonnen, leverde inzichten op en verdiepte mijn kracht en kwaliteit.”

Zo lijkt Carola’s leven haast op een wereldreis met aandacht van de universitaire wereld,  internationale wetenschappelijke tijdschriften en een persoonlijk thuiskomen. “Mijn carrière leverde mij erkenning op van mijn eigen unieke waarden en talenten. Het heeft geleid tot meer ruimte voor mijn ‘oosterse’ kant, waardoor het aangenamer toeven is in een ‘westerse’ omgeving. Door de jaren heen mocht ik vele warme woorden ontvangen van mensen om me heen.
Onverwachts vielen mij mooie prijzen in de schoot: ‘Eindhovens Trots’, de individuele OVAA Diversiteitsprijs en EMEA EMMA awardonlangs nog de EMMA voor mijn Get in Touch Programma. En regelmatig word ik uitgenodigd voor een artikel in krant of vakblad, een gefilmd portret of interview op de radio over mijn werk en leven. Gezien worden wie ik ben raakt aan mijn levensopdracht en ontroert me.”

Carola is een unieke, sterke en warme vrouw die van niets iets maakt, bruggen slaat, de dialoog tot stand brengt en perspectieven schept waar verkramptheid heerst. “De dans tussen verschillende werelden is mij inmiddels op het lijf geschreven en zie ik als ‘de beste versie van mezelf’. Stevig in mezelf geworteld zijn, geeft ruimte om in vertrouwen mee te bewegen met oost, west, noord en zuid. Mijn unieke kracht uit zich in het bieden van rust en ruimte voor ieders eigenheid; creëren van een lichte sfeer waarin verstoorde verbindingen zich kunnen herstellen; een vrolijke omarming waarin zin, energie en moed geactiveerd wordt om oude draden op te pakken; delen van inzichten over het verbinden van werelden van verschil.”

Vanuit Carola’s vrije positie als ‘eigen baas’ benadrukt ze steeds het belang van interpersoonlijke verbinding en wederzijdse steun bij ieders ontwikkeling. “Zo help ik al enkele jaren via Fontys Hogeschool studenten die kampen met persoonlijke en sociale tegenslag met mijn programma De Stille Kracht, versterken van verborgen kwaliteiten’. In verbinding met jezelf en de veranderende wereld om je heen haal je het beste uit jezelf. Het boek De beste versie van jezelf! is wat mij betreft een inspirerende steun en verdient verspreiding, zowel algemeen als gericht naar personen die op zoek zijn naar een steuntje in de rug in persoonlijke groei en ontwikkeling. Wees niet bang om los te laten wat niet meer nodig is, en verbind je vanuit de vrije ruimte opnieuw met wat op je pad komt.”

1 Reactie

  • Carola, ik heb je spotlight met veel op plezier gelezen. ik ken je nu beter. ik hoop dat je een voorbeeld bent voor veel vrouwen (en ook mannen). We hoeven niet hetzelfde te zijn als jij, maar ieders eigenheid kan groeien door wie en wat op onze weg komt.
    dank je wel’

    Anneke van de Ve n

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden