‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Elske Doets

In de spotlight staat deze keer Elske Doets, directeur-grootaandeelhouder van Jan Doets America Tours, Zakenvrouw van het Jaar 2017 en groeiambassadeur NLgroeit. “Ik ben inmiddels al 21 jaar werkzaam bij Jan Doets, waarvan 17 jaar als directeur en eigenaar. Mijn taak is voorwaarden scheppen om het werk als direct sell reisorganisatie uit te kunnen voeren. Dit gaat van marketing, P&O tot financiën; eigenlijk heb ik invloed op alle facetten van het bedrijf. Mijn liefde zit vooral in de commercie en de markt. Ik merk dat passie en zakendoen op gevoel je veel brengt.”

Na haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam koos Elske voor het bedrijf van haar vader. “Ik heb bewust gekozen voor het ondernemerschap en was al heel jong scheppend bezig. Waar ik bij rechten vooral bezig was met het oplossen van problemen van anderen, creëer ik ze nu liever zelf. Mijn pad met autonomie betekent namelijk ook risico’s nemen. Maar ik vind het fijn om eigen dingen te verwezenlijken. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar mensen denken vaak te veel en dat houdt ze tegen te doen.”

DBVVJ-spotlight jan2018 Elske Doets

foto: Richard Koek

Na de overname tilde Elske het familiebedrijf naar een nog hoger niveau. “Mensen zeggen dat ik lef heb en dat komt wellicht doordat ik vooruit wil. De overname was een enorme stap, maar het gaf me wel een goed gevoel. En nog steeds word ik iedere dag ontzettend blij van wat ik doe. Het afgelopen jaar ben ik zelfs uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Ik vond dat een hele eer. Het is ook wel heel bijzonder dat ik in een inkrimpende markt onze reisorganisatie tegen de marktbeweging in kon laten groeien.”

Die onderscheiding zorgde ervoor dat Elske als rolmodel in de bres is gesprongen voor vrouwelijk ondernemerschap. “In heel Nederland heb ik allerlei dingen gedaan, was zelfs op een gegeven moment 2 tot 3 dagen per week bezig als Zakenvrouw. Van radio en tv tot middelbare scholen, ondernemerscongressen, events, vrouwennetwerken en de oprichting van mijn Young Lady Business Academy. Voor mij is het een heuse missie: inspireren vanuit mijn passie en focus aanbrengen bij vrouwelijke ondernemers of zij die ervan dromen.”

Dat er tal van uitdagingen op je ondernemerspad en in je loopbaan komen weet Elske ook. “Mensen zeggen weleens ‘ik ben 10 keer op mijn bek gegaan’, maar ik zie dat niet zo. Vallen is feitelijk onderdeel van het ondernemen en volgt als consequentie op je eigen keuze. Voor mij zijn dat geen worstelingen, want ik doe het voor eigen risico en resultaat. Toen ik in 2001 het bedrijf ging runnen was ik heel jong en kreeg ik veel voor mijn kiezen. En toch heb ik nu 30 miljoen omzet. In deze tijd is het moeilijk om positief te blijven en te investeren; de wereld lijkt alsmaar onrustiger te worden. Maar dan zijn juist die positieve modus en mensen die ervoor gaan zo belangrijk. Ik zit in die modus.”

Om dat te bereiken staat Elske als ondernemer altijd ‘aan’. “Ik hou iedere dag een kick-off om mijn mensen in de ogen te kijken en ze mee te krijgen. Als ik wat wil veranderen, dan pak ik dat op. Daarbij let ik voortijdig op signalen, vang ze op en observeer. Ik krijg inspiratie van alles wat ik doe. Natuurlijk reis ik veel en praat ik met mijn klanten, maar ook als mijn kinderen voetballen staan al mijn zintuigen aan. Contact houden met je omgeving is essentieel, altijd en overal. Het is voor mij een natuurlijk proces om altijd te willen verbeteren.”

Het succes voor Elske vertaalt zich niet alleen in de omzet en haar titel van Zakenvrouw. “Het is bijna niet op te noemen wat me toekomt, van (internationale) awards tot gevraagd worden voor tal van nevenfuncties. Zo ben ik groeiambassadeur bij NLgroeit om mijn inzichten te delen met ondernemers die toe zijn aan een groeistap. Dat werk past prima bij mijn mantra van durf, doen, doorzetten. Bij al die resultaten blijft het allerbelangrijkste dat je blij bent met wat je doet. Voor mij heeft mijn werkgeluk succes en geld opgeleverd, maar alles moet wel kloppen om het leven te kunnen vieren.”

Elskes toekomst laat zich niet echt raden. “Ik heb niet een specifiek doel voor ogen; het kan heel veel zijn. Een van mijn dromen is voetbalcoach van een mannenteam in de eredivisie. Hoe mooi is als dat in het mannenbolwerk eens gaat gebeuren. Maar ook mijn bedrijf uitbreiden. Nu als Zakenvrouw beweeg ik me meer in de business to business markt en dat werkt ook heel goed. En ik zet me natuurlijk verder in voor mijn Young Lady Business Academy, waarmee ik meiden tussen de 15 en 24 jaar inspireer en motiveer hun professionele droom na te jagen.”

De beste versie van jezelf is voor Elske geen definitieve versie. “What you see, is what you get. Er is nu geen betere versie van mij, maar ik blijf me wel ontwikkelen. Zo hoor ik weleens ‘ik ben 40 en niet meer interessant’. Dat vind ik absurd. Ben je er dan al in je leven? Ik wil vooruit. Dat ik krachtig en inspirerend overkom als ik op een podium sta, heeft te maken met dat ik keuzes maak en focus heb. Vanuit mijn grote motivatie stort ik me er volledig in. Zoals een topsporter zich realiseert dat je niet alles gelijktijdig kunt, omvatten mijn dubbelrollen momenteel mijn bedrijf, academie, Zakenvrouw en gezin. Mijn vriendinnen zie ik dus even niet en dat weten ze.”

Graag geeft Elske haar advies hoe het beste uit jezelf te halen. “Ik zie dat vrouwen rekening houden met anderen en steeds maar weer op zoek zijn naar de balans. Maar zoals een sporter het zich niet kan toestaan om te investeren in het sociale leven vlak voor de Olympische Spelen, kun je als talentvolle vrouw ook niet op alle fronten gaan voor het beste. Dus hou je doel voor ogen. Waar wil je voor gaan? Je zult dan ook moeten vertellen waar je goed in bent en moeten bedenken wat je kunt doen om je doel te bereiken. Je best doen is dan niet genoeg, ga voor de top!”

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden