‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Karien Hoeks

In de spotlight staat deze keer Karien Hoeks, centrummanager en vestigingsmanager VVV bij de gemeente Oirschot. “Voorheen waren dit twee verschillende functies met toch wel hetzelfde doel: meer bezoekers naar de gemeente Oirschot trekken en zorgen voor economische vitaliteit. Sinds april 2016 mag ik deze combinatiefunctie vormgeven. Ik zeg steeds dat ik de leukste baan van Nederland heb, maar het is niet de makkelijkste. Gemeente Oirschot heeft zeer veel te bieden en is een prachtige gemeente. Met een duidelijke keuze in onze profilering kunnen we veranderingen doorvoeren. Dat roept soms weerstand op, maar…. wie kiest wordt gekozen!”

De loopbaan van Karien begon echter niet in het Brabantse land. “Ik ben mijn carrière gestart in Amsterdam. Ruim 10 jaar lang vervulde ik een leidinggevende functie in sales bij een van ’s werelds grootste voedingsmiddelenproducenten. Echt een mannenwereld waar ik veel geleerd heb. Toen ik moeder werd van twee prachtige dochters, heb ik destijds heel bewust een stap terug gedaan in mijn carrière. Maar na die pauze van zes jaar was het best lastig om de draad weer op te pakken. In mijn huidige functie voel ik mij als een vis in het water, want ik kan hier gezamenlijk bouwen en ik ben een doener. Plannen schrijven prima, maar het gaat mij uiteindelijk om de uitvoering. Samen genieten van de successen en bijsturen daar waar nodig.”

DBVVJ spotlight nov17 Karien Hoeks

Om dat voor elkaar te krijgen moet er door Karien af en toe wel geworsteld worden. ”Ik heb mijn carrière niet bewust zo gepland, maar de kansen die voorbij kwamen aangegrepen. Mijn grootste uitdaging is om als alleenstaande moeder alle bordjes in de lucht te houden. De meer dan fulltimebaan wordt niet altijd begrepen door de buitenwereld. Het zij zo! De onafhankelijkheid is mij erg veel waard. De grootste uitdaging vind ik de balans werk en privé. Gelukkig snappen ze thuis dat ik ook met enige regelmaat nog ’s avonds in de weer ben. Quality time is voor ons belangrijker dan quantity time.”

Die inzet levert Karien mooie successen. “Een mooi recent succes is Brandstore Visit Oirschot. In september hebben we in 2 dagen tijd een van de meest beeldbepalende monumentale panden aan de markt in Oirschot, het oude Raadhuis, omgetoverd in een fysiek inspiratiepunt voor bezoekers. Hier wordt je in het kort meegenomen in ‘het verhaal van Oirschot’ om daarna zelf de toeristische/recreatieve activiteiten te gaan beleven. Nu slechts 2 maanden verder zijn we genomineerd voor de Brabantse Kempentrofee, een aanmoedigingsprijs voor het meest innovatieve project van 2017 in de Brabantse Kempen. Zo mooi om te zien wat voor prachtige initiatieven en positieve energie er ontstaat door samenwerken. Alleen kom je ver, samen kom je verder.”

Karien heeft nog meer doelen voor ogen. “Ik werk in een team met gedreven professionals en zeer betrokken vrijwilligers. We willen uitgroeien tot een citymarketing organisatie, overheid, ondernemers, vrijwilligers en bewoners. Het is tijd om onze ‘etalage’ te vullen en hospitality en beleving als mindset te ontwikkelen. Voor mezelf heb ik niet echt een (eind)doel voor ogen. Mezelf blijven ontwikkelen vind ik belangrijk. Ik wil iets blijven toevoegen aan hetgeen ik doe, ook als mens. Ik vind ondernemerschap een boeiend vak. Wellicht dat ik daar ooit nog iets mee wil gaan doen. Ik wil ook graag aan mijn dochters de boodschap meegeven dat je in jezelf moet blijven geloven en dat je met een positieve houding en gedrevenheid veel kunt bereiken.”

De beste versie van jezelf sluit daar voor Karien op aan. “Gedreven, enthousiast, bevlogen, warm, sociaal, positief, pittig en communicatief zijn de ingrediënten van mijn beste versie. Wat ik vaak terug hoor is dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en dat mijn overtuigingskracht en positieve instelling ervaren wordt. Als ik over mijn werk praat beginnen mijn ogen te fonkelen en straalt de energie ervan af. Mijn onderbuik gevoel vind ik erg belangrijk, dat laat mij zelden in de steek. Ik ben geen ondernemer maar zeer zeker een ondernemende dame! Ik werk graag met mensen en zoek naar de chemie en verbinding om samen de stip aan de horizon te bereiken.”

Dat betekent dat Karien blijft streven naar haar beste versie. “Ik vind het belangrijk dat ik me continu blijf ontwikkelen in een wereld die heel snel verandert. Daarvoor moet ik soms kunnen schaken op meerdere bordjes tegelijk. Tegelijk moet het echter leuk zijn. Mijn motto is dan ook live life to the max! Zowel zakelijk als privé. En geloof in jezelf, want een foute beslissing is beter dan geen beslissing. Voor mij geldt dat ik kansen pak die ik onderweg tegenkom. Het beste haal ik uit mezelf wanneer ik me realiseer dat het altijd trial & error is!”

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden