‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Lisette Magis

In de spotlight staat deze keer Lisette Magis, directeur-grootaandeelhouder en oprichter van de bakkerswerkplaats en voorzitter van de Stichting Wij Zijn Rotterdam. “De bakkerswerkplaats is de eerste werkplaats van Wij Zijn Rotterdam. Hier krijgen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans een toekomst op te bouwen door het bakkersambacht te leren. Ik vind een inclusieve maatschappij erg belangrijk: iedereen verdient zinvol werk en een kans.”

Sociaal ondernemen is waar het Lisette om gaat. “Ik geloof dat iedereen zinvol werk kan hebben. We hebben er toch veel meer aan als mensen iets kunnen doen waar ze blij van worden, met hun handen werken bijvoorbeeld, iets moois maken en elkaar ontmoeten. Juist door andere groepen mensen te ontmoeten groeit het onderlinge respect en begrip. En dat maakt een stad pas echt mooi!”

DBVVJ-spotlight dec17 Lisette Magis

 

Lisette ontpopte zich gedurende haar opleiding al tot ondernemer. “Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft bewoog ik me ook buiten de gebaande paden. Zo deed ik de catering van een feest voor 3.000 studenten en had ik een handel in antieke tekentafels en afgeschreven computers. Ik houd ervan als mijn creativiteit en inventiviteit ten volste worden aangesproken. En dat is in een wereld waar ik nieuw ben.”

De stages en eerste baan van Lisette waren cruciaal voor haar verdere stappen. “Ik heb twee belangrijke stages gelopen, bij de beste vrouwelijke Nederlandse architect en bij de voormalig rijksbouwmeester. Direct na mijn studie had ik een baan en kwam er toen achter dat ik niet van de details ben, maar veel meer de verbinding zocht. Dat lukte toen ik in de telecom ging werken als intermediair tussen techneuten en klanten. Als architect bleek ik goed te kunnen praten met iedereen en hen ook te snappen. Daar pluk ik nu zeker de vruchten van.”

Sinds twee jaar is Lisettes werkplaats een feit. “Het gaat goed met de bakkers die ik in dienst heb. Het plezier dat ze hebben zorgt voor een groeiend zelfvertrouwen èn een dubbele omzet. Voor mij is geld zeker niet leidend; ik krijg hier geen dikke bankrekening van. Het gevoel moet wel goed zijn en kan ertoe leiden dat ik meer werkplaatsen ga starten. Ik zou graag mijn eigen fonds op zetten om jonge mensen te helpen een sociale onderneming te starten. Om zo nog meer mensen te laten meeliften op mijn positiviteit en optimisme.”

Om tot deze visie te komen is voor Lisette wel een gedurfd traject geweest. “Ik heb immers mijn beroep als architect vaarwelgezegd. Had ik wel voldoende kennis om een nieuw werk te vinden of te creëren? Maar mijn carrière levert mij nu op dat ik met heel veel plezier werk, heel veel mensen de kans geef op werk en waardering, veel mensen mee kan krijgen in mijn plannen en tenslotte dat ik veel dingen die ik bedenk ook kan realiseren. Eigenlijk ben ik nog steeds een soort architect.”

De beste versie van Lisette is de motor van haar werk. “Mijn beste versie is enthousiast en energiek, met een sterke drive om inventief en oplossingsgericht te zijn. Ik heb daarbij een groot inlevingsvermogen en ben empathisch. Met mijn nieuwsgierigheid en interesse voer ik graag inspirerende gesprekken. Dat openstaan voor nieuwe zaken vormt de basis voor mijn plannen en ideeën, door vol te houden realiseer ik het dan ook.”

Om succesvoller te zijn is het volgens Lisette een blijvend streven naar de beste versie van jezelf. “Ik neem geen genoegen met middelmaat, onrechtvaardigheid of ‘dat kan niet’. Natuurlijk loop ik daarom weleens tegen gesloten deuren aan, maar mijn motto is levende vissen zwemmen tegen de stroom in, alleen de dode drijven mee! Het zal je niet verbazen dat ik van mening ben dat je moet durven afwijken van gebaande paden.”

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden