‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Miriam Zwaga

In de spotlight staat deze keer Miriam Zwaga, eigenaar van centrum De Verbindende Factor. “Als beeldend kunstenaar, therapeut/coach/trainer en gecertificeerd familieopsteller richt ik me op persoonlijke ontwikkeling en kunstzinnig werken. Ik laat mensen naar zichzelf kijken, voelen wat in hen leeft en dat in beelden tot uitdrukking brengen. Door zo het hoofd en het hart te verbinden, geven we onszelf ruimte om het gevoel meer te laten spreken.”

Toch zag Miriam’s carrière er tot haar 58ste heel anders uit. “Ik heb verschillende banen gehad van apothekersassistente tot bedrijfsleider, van personeelsopleider tot productmanager. Ik werkte (te) veel en kreeg te maken met een burn-out. Ik kwam per toeval in aanraking met tekenen. Heel voorzichtig krabbelde ik weer op en kreeg ik beetje bij beetje mijn energie weer terug. Ik ging cursussen en opleidingen volgen en durfde weer te geloven in mezelf. En vooral dat maakte de weg voor mij open naar een eigen bedrijf.”

DBVVJ spotlight sept17 Miriam Zwaga

 

Het pand van het centrum kwam Miriam niet aangewaaid. “Ik was net gescheiden, het pand was ver boven mijn budget en een hypotheek hoorde op mijn leeftijd niet direct tot de mogelijkheden, laat staan een lening voor de overname. Toch wilde ik kosten wat het kost met grotere groepen kunnen werken en geloofde ik in een centrum van ontwikkeling en zingeving. Met lef heb ik toen een belachelijk laag bod voor de overname van het atelier gedaan en ben ik een daarvoor crowdfunding actie gestart. Geloof het of niet maar mijn hartenkreet werd beantwoord met financiële en praktische hulp. Er waren zoveel mensen die ook in mij geloofden.”

Miriam’s wens werd werkelijkheid. “Het is net of ik weer aan het begin van mijn carrière sta. Door over mijn angst heen te stappen en het ‘simpelweg’ te doen, kan ik mijn eigen bedrijf invulling geven, zelfs op mijn leeftijd. Ik ben iets moois aan het neerzetten in mijn atelier met groepsruimte en praktijkruimten. Heerlijk om ook de coaches en cursusleiders die ruimte bij mij huren, een tiptop verzorgde plek te bieden. Een sfeer te creëren van veiligheid en gastvrijheid en cursussen te ontwikkelen en aan te bieden die steeds vaker vol zitten.”

Wanneer Miriam haar eigen levenspad overziet, dan vallen haar twee zaken op. “Ik ben, altijd een pionier geweest, behalve in mijn huwelijk waarin ik me afhankelijk heb gemaakt van mijn man en mezelf hierdoor kleiner heb gemaakt. Ik moest eerst bij hem weg alvorens ik weer kon openbloeien. En het tweede is dat ik als ervaringsdeskundige juist die mensen mag begeleiden die voor mij in herkenbare patronen en situaties zitten. Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, ziektes, burn-out en emotioneel verwaarloosd kind zijn heeft mij de levenswijsheid gegeven die ik nu kan doorgeven en in kan zetten voor het proces van de ander.”

Het succes dient zich aan bij Miriam. “Mijn bedrijf gaat zeer voortvarend en ik heb de totale vrijheid in hoe ik het mag doen. Dat geeft mijn creativiteit en vertrouwen een grote boost. Ik kan mezelf onderhouden en ben niet meer afhankelijk van een levenspartner met een inkomen. Mijn doel is dan ook dit nog zo lang mogelijk te mogen doen (ik word al 60) en te blijven leren.”

De beste versie van Miriam kan ze door al haar levenslessen goed omschrijven. “Open, eerlijk, oprecht, recht door zee, to the point en ik daag liefdevol uit. Je zou kunnen zeggen dat ik ‘straight to the heart’ in mijn werk ben. Om steeds opnieuw de beste versie van mezelf te zijn zorg ik voor balans in werk en privé en tijd voor mezelf en mezelf serieus te nemen en van mezelf te houden. Ik ben op weg ….”

Miriam deelt graag haar kennis en ervaring met anderen. “Ik wil andere vrouwen (en ook mannen) meegeven niet te werken vanuit angst en onzekerheden, maar vanuit lef en mogelijkheden. Niet te denken in schaarste, maar in overvloed. Geen jaloezie toe te laten, maar zuiver en open te communiceren. Geen dubbele bodem te creëren of iets achter te houden, maar de ander op een open manier tegemoet te komen. En misschien wel het mooiste: spread your wings and fly!”

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden