‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Vera Bot

In de spotlight staat deze keer Vera Bot, hoofdredacteur van Management Support. “Ik ben eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons vakblad en de online community, dus voor alle interviews, artikelen, achtergrondverhalen, praktische tips, rubrieken en columns. Dat betekent onder meer het bijhouden van een contentplanning. Ik hou, samen met de eindredacteur, de touwtjes in handen en zorg dat we de deadlines halen. Deze baan past bij me omdat het gaat om concrete inhoud: het gaat om het vertellen van een verhaal en de lezer iets meegeven. De tekst moet kloppen en er moet passend beeld bij. Het is echt leuk werk en het voedt ook nog eens mijn natuurlijke nieuwsgierigheid.”

Vera werkt nauw samen met zowel haar collega’s (uitgever, marketingcoördinator, eindredacteur en opleidingencoördinator) als externe trainers, experts en journalisten om de managementondersteuner betrouwbare vakinformatie te bieden. “Als label van business-to-businessuitgeverij Vakmedianet hebben we veel in huis. We verzorgen een scala aan eendaagse en meerdaagse trainingen, geven vakliteratuur uit en organiseren tweemaal per jaar een event voor onze doelgroep. Zo zijn we nu volop bezig met de Workshopdagen, drie populaire dagen vol workshops waar de assistent zich kan laten inspireren en zich kan laten bijpraten over de ontwikkelingen in het vakgebied.”

DBVVJ-spotlight mrt18_Vera Bot

 

Al op jonge leeftijd leerde Vera oog te hebben voor haar eigen toekomst. “In mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je je eigen broek moet kunnen ophouden, of je nu vuilnisman wordt of piloot: je gaat aan het werk en je doet wat je kan. En mijn ouders waren mijn voorbeeld: mijn moeder werkte fulltime als docent, mijn vader was thuis voor mijn broer en mij, en speelde later een belangrijke rol op onze basisschool. Ze stimuleerden me om me te verdiepen in wat ik interessant vond en motiveerden mijn broer en mij sterk om verder te leren.”

De studie Nederlands aan de Universiteit Leiden was voor Vera een logische keuze. “Als kind las ik alles wat los en vast zat en voor mijn studie Nederlands heb ik ook talloze boeken gelezen. Het heeft er denk ik onder meer voor gezorgd dat ik opensta voor verschillende invalshoeken, het heeft mijn nieuwsgierigheid gevoed en de drang vergroot om zelf ook te schrijven. Ik vind schrijven al mijn hele leven geweldig: hoe een verhaal of column ontstaat, van niets iets wordt en hoe je daar dus zelf de hand in hebt. Het is een soort toveren.”

Daarmee had Vera het recept voor haar carrière. “Ik vind het leuk en boeiend om kennis te delen. Tegelijk blijft schrijven een spannend proces omdat ik van tevoren nooit precies weet of het eruit komt zoals ik wil. En of de boodschap overkomt. Maar ik heb er ongelooflijk veel plezier in. Daarbij hoef ik niet zo nodig altijd mijn eigen mening te geven, want het gaat juist om de visie van experts, trainers en assistenten die we interviewen voor de artikelen. Ook kijk ik altijd of er iets in die interviews zit dat ik voor mijn eigen werk kan gebruiken.”

Daar komt ook de grootste uitdaging voor Vera om de hoek kijken. “Zichtbaarheid; ik mag meer uit mijn comfortzone komen om bijvoorbeeld te spreken en te presenteren. Daarin moet ik een modus vinden. Ze zeggen weleens dat presenteren voor een groep op nummer één van alle angsten staat. Ik heb dat zelf ook weleens ervaren. Tegelijkertijd bleek het een positieve ervaring; ik heb ervan geleerd en ik kreeg leuke reacties.”

Genoeg reden dus om toch buiten haar comfortzone te treden. “Ik heb wel de drive om me te verbeteren in presenteren, vooral omdat ik vind dat het bij mijn rol past. En ook video’s maken hoort bij het redacteurs- en uitgeefvak en ik weet nu dat ik dit ook heel leuk vind; een verhaal vertellen met film. Daar ga ik graag verder mee aan de slag. Mijn doel is sowieso om te blijven groeien en plezier te houden in wat ik doe. Het hoogst haalbare vond ik vroeger het schrijven van een eigen boek of dichtbundel. Ik hoop dat dat me ooit lukt maar ik zie ook dat er nog veel meer interessants te leren en te doen is.”

Naast plezier levert het werk Vera nog meer op. “Het is een grote beloning om elke maand het blad te zien en het uiteindelijke resultaat in handen te hebben. En het is voor mij een stimulans dat de online artikelen goed gelezen worden. Verder is het ontzettend fijn om het enthousiasme en het plezier te ervaren van de managementondersteuners als ik ze tegenkom op onze evenementen en trainingen, bijvoorbeeld op de aankomende Workshopdagen in april. Tijdens die drie dagen hangt er een speciale vibe in de lucht. De assistenten zijn zó gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen en verder te groeien. Dat stimuleert het hele Management Supportteam weer.”

Het beste uit jezelf halen, blijft Vera bezighouden. “Ik weet niet of ik de beste versie al ben, het is een work in progress. En dat blijft het. Uniek aan mij is denk ik, dat ik bedachtzaam ben, loyaal en graag veel vragen stel. Eén van de belangrijkste waarden in mijn leven is vriendelijkheid, want ik vind het van groot belang om iedereen met open vizier tegemoet te treden. Ik ben oprecht geïnteresseerd in anderen en wat hen beweegt. Ik ga gewoon maar door om alles op de rit te houden, op het werk én privé. Ik ben ook meer een diesel dan een raceauto: ik moet even op gang komen. Maar als ik op stoom ben, ga ik ook door.”

Het streven naar de beste versie van Vera gaat dus ook gewoon door. “Streven naar de beste versie van mezelf betekent vooral mijn aandacht en tijd verdelen tussen mijn gezin en mijn werk. En daarnaast toekomen aan persoonlijke groei. Ik zou graag nog beter willen worden in wat ik nu doe. Tegelijk wil ik genieten van mijn twee zoontjes van 6 en 3 jaar en hen zien groeien en opbloeien. Ik wil hun het beste geven, een warm en liefdevol thuis. Om fit te blijven loop ik hard, dan ren ik mijn hoofd leeg. Het is balanceren om de harmonie te behouden én mezelf te voeden en te laten inspireren. Om de Pietje Precies die in me zit het zwijgen op te leggen en te besluiten: zo is het ook goed, laat maar even. Ik ben een groot voorstander van harmonie, maar als advies aan iedereen zou ik willen zeggen: doe meer van wat je energie en plezier geeft!”

1 Reactie

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden