‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Vrouwen van Rutte

In de spotlight staan deze keer de vrouwen van Rutte oftewel de zes vrouwelijke ministers in het kabinet Rutte III: Sigrid Kaag, Kajsa Ollongren, Ingrid van Engelshoven, Ank Bijleveld, Cora van Nieuwenhuizen en Carola Schouten. Hoe ziet de beste versie van jezelf eruit als topvrouw in het kabinet?

In de spotlight: vrouwen van Rutte

 

Sigrid Kaag is namens D66 onze nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en heeft een behoorlijke staat van internationale dienst. Sterker nog, ze heeft diverse topfuncties bekleed en mag als topdiplomaat getypeerd worden. Na haar studie aan de Universiteit van Leiden studeerde ze al direct internationaal verder, werkte bij Shell en het ministerie van Buitenslandse Zaken, maar vond toen haar passie bij de VN en Unicef. In 2016 won zij de Carnegie Wateler Vredesprijs, omdat zij partijen met haar persoonlijkheid in beweging weet te brengen. Beweging is wat haar niet ontzegd kan worden. Met haar tomeloze inzet lijkt ze bergen werk en het moederschap prima te combineren. Een van haar vier kinderen gelooft dat ze meer tijd vrij maakt dan veel andere moeders. Zelf zei ze onlangs: “De dag dat die vraag (hoe doet ze het) aan een man gesteld wordt, dat is het moment dat er echt wat gelijkheid tussen de seksen is. Maar mannen, die doen dit werk, en ach, die scheiden en nemen toch gewoon een nieuwe vrouw. Als je het mij vraagt, zijn vrouwen gewoon vaak beter, capabeler dan mannen.”

Kajsa Ollongren is vicepremier voor D66 en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Na jarenlang als hoogste ambtenaar de rechterhand van Mark Rutte te zijn geweest zet ze na haar wethouderschap en als locoburgemeester in Amsterdam weer de stap op het Binnenhof. Haar studie aan de Universiteit van Amsterdam heeft weliswaar voor de basis gezorgd, haar rustige uitstraling, betrokkenheid en denkkracht heeft haar ambitie verder gestuurd. In 2011 werd ze door de Volkskrant nog verkozen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland. In Den Haag is het de uitdaging met haar likeability ook haar tanden te laten zien, zeker omdat ze van mening is dat: “Mannen hebben grotere ego’s. Dat kan functioneel zijn, maar het kan ze ook in de weg zitten. Je moet wel nog over je eigen schaduw heen kunnen stappen als je een gezamenlijk doel wilt bereiken. Vrouwen zijn pragmatischer en minder geïnteresseerd in het strategische spel zoals dat in de formatie wordt gespeeld.”

Ingrid van Engelshoven zwaait de scepter over het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Al tijdens haar studietijd aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen was ze politiek actief voor D66. Hoewel ze ook diverse functies in het bedrijfsleven had, klom ze van vicevoorzitter naar voorzitter en werd ze wethouder met onderwijs in haar portefeuille. Nu is ze dan de eerste minister op OCW, waarbij haar aandacht in het bijzonder uitgaat naar het snelle in hokjes stoppen van kinderen op de middelbare school. En wat vrouwen in de politiek betreft ziet ze vooral de meer praktische instelling van vrouwen, het minder uit zijn op strijd en meer bezig zijn met problemen signaleren en oplossingen zoeken. “Het ‘hanerige’ in debatten en discussies, wat ik ook wel verplassen noem, doen vrouwen anders dan mannen”

Ank Bijleveld gaat als Minister van Defensie aan de slag. Hoewel ze niet van grote hoogtes houdt en niet zo snel zal gaan parachutespringen zoals haar voorgangster, heeft ze wel de top van het ministerie bereikt. Vanuit de Technische Hogeschool Twente rolde ze al de CDA-politiek in om deze niet meer te verlaten. Gemeenteraadslid, burgemeester, vicefractievoorzitter en Commissaris van de Koning, ze was het allemaal. Verder heeft ze met haar zitting in de Tweede Kamer en als staatssecretaris zondermeer de meeste Haagse ervaring. Haar bindende vermogen, werklust en dominantie zullen haar zeker van pas komen in een ministerie waar werk aan de winkel is. Zelf zegt ze: “wij gaan dingen doen. Doen is het nieuwe denken.”

Cora van Nieuwenhuizen draagt de verantwoordelijkheid voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook zij kent het klappen van de zweep, want ze heeft inmiddels een opmerkelijke loopbaan als gemeenteraadslid, lid van Provinciale Staten, gedeputeerde, Tweede Kamerlid en lid van het Europees Parlement. Haar affiniteit met mobiliteit, infrastructuur en waterwegen geeft haar zeker een voorsprong in haar huidige functie. Hoewel een universitaire opleiding in Utrecht in combinatie met haar achtergrond haar eerst in het bankwezen brachten, maakte ze door het toeval kennis met de VVD-politiek in haar woonplaats. Als moeder van vier koos ze voor een weg met scherpe analyses en helder argumenteren. Haar capabele een aardige houding maken duidelijk dat binnen de lijntjes blijven ook resultaat oplevert. Zo heeft ze het zelf niet voorzien, want: “Als kind had ik nooit gedacht dat dit mijn loopbaan zou worden, maar ik vind het een fantastisch beroep en het is een groot voorrecht dat ik dit al zo lang mag doen.”

Carola Schouten is niet alleen vicepremier, maar ook Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Inspirerend wanneer je weet dat ze op jonge leeftijd haar vader verloor, haar moeder hielp met het boerenbedrijf en tijdens haar studie zwanger en alleenstaand moeder werd. Indrukwekkend zoals ze haar weg heeft gevonden om haar ambitie en moederschap te combineren, want terwijl ze nog studeerde aan de Erasmus Universiteit startte ze in 2000 haar loopbaan als ambtenaar in deeltijd. Eenmaal afgestudeerd als bedrijfskundige versnelde ze haar pad en kwam ze voor de ChristenUnie in 2011 in de Tweede Kamer. In hetzelfde jaar is ze door journalisten uitgeroepen als politiek talent, waarna ze na vijf jaar in Rutte III als minister de boeren blij gaat maken met haar combi van mens- en economisch gerichte kijk. Ooit zei ze “ik kies niet automatisch de weg van de minste weerstand”, wat haar nu op het bordes bij onze koning heeft gebracht.

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden