‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

In de spotlight: Zakiya Atai

In de spotlight staat deze keer Zakiya Atai, Network Partners Specialist bij XL Catlin. “Hoewel ik officieel tot 31 december werkzaam ben als schadebehandelaar bij Achmea, ben ik net verhuisd naar Wenen om daar in het nieuwe jaar aan de slag te gaan bij een wereldwijde verzekeraar. Daar zal ik de acceptatie en compliance kant van de internationale programma’s oppakken. Ik hou van iets nieuws en een baan die mij uitdaagt. In mijn nieuwe baan zal die uitdaging, alleen al door het feit dat ik naar een ander land verhuis, zeker aanwezig zijn.”

Vrijheid is voor Zakiya heel belangrijk. “Wanneer een manager mij de nodige vrijheid geeft en mij kan helpen bij de obstakels/uitdagingen die ik tegenkom, dan ervaar ik dat als waardering voor mijn kunnen en vertrouwen in mijn potentieel. Variatie in mijn werk en groeimogelijkheden passen daarbij en zorgen er ook voor dat ik het naar mijn zin heb. En dat houdt niet op bij de landsgrenzen.”

DBVVJ-spotlight dec2016 Zakiya Atai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de studietijd sloeg Zakiya haar vleugels al uit. “Als exchange-student studeerde ik aan de Universiteit van Baltimore, om na mijn afstuderen aan de Erasmus Universiteit als trainee bij internationale bedrijven ervaring op te doen. Tegelijkertijd gaf ik les aan studenten, zowel van mijn ‘eigen’ universiteit als van die van Leiden. Eenmaal bij Achmea koos ik ervoor om mij tevens bestuurlijk te ontwikkelen via een bestuursfunctie bij het Diversiteitsnetwerk.”

Als jonge ambitieuze vrouw komt Zakiya wel wat hobbels tegen in haar carrière. “Het mooie van de obstakels is dat ze mij sterker hebben gemaakt. Dat kan ik nu zeggen, maar toen ik ermee te maken had voelde dat anders. Als 11-jarig meisje ben ik uit Afghanistan gevlucht. Steeds heb ik hard gestudeerd en gewerkt, maar ik ben er vaak mee geconfronteerd dat ik geen Nederlander ben en dat ik hier niet hoor te zijn. Het feit dat ik een vrouw ben hielp daar niet bij. Sommige mensen maakten het mij best zwaar, alsof ze mij als oneerlijke concurrent zagen. Eigenlijk ben ik deze mensen dankbaar, want door hen heb ik leren vechten voor wat ik waard ben.”

En dat werkte voor Zakiya als een goede motor. “Ik heb in mijn nog korte loopbaan veel bedrijven en mensen gezien. Hierdoor heb ik mijn mensenkennis goed kunnen ontwikkelen en heb ik de verschillen kunnen ervaren tussen de bedrijven qua politiek. Ik heb onrechtvaardige situaties meegemaakt waarbij mensen achteraf helemaal niet bleken te zijn als wie ze zich voordeden. Maar gelukkig mocht ik ook oprechte mensen ontmoeten, zodat ik nu een goed netwerk heb dat mij veel brengt.”

Zakiya heeft voor haar toekomst mooie doelen staan. “Ik wil nog meer talen leren en me in meer culturen verdiepen. Ik hou van reizen en in combinatie met mijn baan is dat een perfecte match. Naast mijn reguliere baan wil ik iets voor de mensheid doen. Gezien mijn achtergrond als politieke vluchteling wil ik mensen helpen die ook in zo’n situatie zitten. Mijn kracht is mensen blij maken en als ik ergens in geloof dan kan ik me daar goed hard voor maken. Hoe dit eruit gaat zien weet ik nog niet, maar dat komt vast goed.”

Haar kracht is een belangrijk element in Zakiya’s beste versie. “Door mijn achtergrond is mijn doorzettingsvermogen behoorlijk ontwikkeld. Ik blijft doorzetten ondanks moeilijkheden of onrechtvaardigheden. Rechtvaardigheid en menselijkheid zijn dan ook belangrijke waarden voor me. Ik ben een gevoelsmens en eerlijk; mijn mening zal ik altijd met respect laten gelden, zonder me af te laten schrikken door de positie van de ander. Ik kom voor mezelf op en ben beslist geen meeloper. Nee, ik ben echt een verbeteraar; ik wil vooruitkomen in plaats van dat ik achter de feiten aanloop.”

De beste versie van jezelf is voor Zakiya durven geloven in jezelf. “Ik blijf altijd dichtbij mijzelf. Ik ervaar een fijn gevoel wanneer ik waardering krijg als ik iets heb bereikt door naar mijn eigen inzicht te handelen. Mijn advies aan andere vrouwen is: doe wat je wilt en volg daarbij je hart! Ondanks eventuele tegenslagen zal je je doel uiteindelijk bereiken en dan heb je een onvergetelijke taste of victory.”

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden