‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

Stop met in balans willen zijn

DBVVJ-blog jan2018 Stop met in balans willen zijn

Doe jij ook zo je best voor een leven dat in balans is? Het is maar de vraag of je dat ooit kunt hebben en of het wel zo wenselijk is. Toch lijkt het voor velen van ons een dagelijks streven. Met een kleine 12 miljoen zoekresultaten is ‘in balans zijn’ populairder dan ‘gelukkig zijn’. Stop met je zoektocht naar jouw balans, want dit ‘moeten’ maakt je eerder onzeker en gestrest. Weten hoe je juist de vruchten plukt in je onevenwichtigheid?

Laten we daarvoor eens kijken naar de onvermijdelijke chaos van ons dagelijks bestaan. De wens in balans te komen wordt in werkelijkheid gedwarsboomd door hoge werkdruk, tijdelijke contracten, strakke lijven en perfect moederschap. En welke keuze je ook maakt, je schiet tekort in alles. Je onttrekken aan verplichtingen is een uitdaging, want jouw me-time voelt toch anders als ook jij aan de lijn wordt verwacht bij de wedstrijd van je kinderen. En de keuze voor een dag minder werken is een optie die consequenties heeft voor je collega’s, je financiën en loopbaan. Hoe kun je hier evenwichtig mee omgaan?

Een geruststelling is dat iedereen met deze hectiek te maken heeft, maar meer heb je wellicht aan het besef dat je leven niet stante pede maakbaar is in een ideale vorm. Sta jezelf toe om sommige dingen gewoon even niet te doen, niet nu te vlammen maar juist gas terug te nemen, of om te accepteren dat je leven niet vrijblijvend en perfect is. Er zijn van die dingen die op je pad komen, maar die zich niet altijd verhouden tot de rest van alle ballen die je in de lucht houdt. Weg is de balans in je leven. Hup je moet weer op zoek naar een nieuwe stabiliteit.

Ook jouw leven is een balansweegschaal met bakjes aan weerszijden waar je constant mee in de weer bent. En dat is maar goed ook! Stel je voor dat er niets verandert en er geen ervaringen bij komen? Dat lijkt op een saai bestaan zonder uitschieters. De o zo populaire balans komt dan neer op een constant gevecht om alles in je schaaltjes te houden. Hoe aantrekkelijk is het werkelijk om steeds bezig te zijn met je binnen de lijntjes te bewegen en jezelf te corrigeren? Het maakt je vooral strenger naar jezelf en je omgeving en roept gevoelens van schuld en schaamte op. Weer niet gesport, een verjaardag vergeten, geen nee gezegd…

De beste versie van jezelf ben je niet door perfect te zijn. Het zit hem juist in het aanvaarden van je imperfecties. En dat is een grote uitdaging in een tijd waarin we het gevoel krijgen tekort te schieten. Maar juist het willen streven naar volmaaktheid en de bekende balans, maakt dat je de contrasten mist en zal je niet beleven hoe succes voelt of wat het met je doet als je op je bek gaat. Hou dus op met streven naar een rimpelloos leven en gun jezelf ruimte voor nieuwsgierigheid en creativiteit wanneer de weegschaal doorschiet. Die uitdaging kan je verrassende resultaten brengen.

Na zo’n hectische fase kun je dan ook weer genieten van een comfortabele middenweg waarop je tot rust kan komen. Zolang het maar niet rechtlijnig blijft, want net als hectiek kan leiden tot overspannenheid, kan stilstand leiden tot achteruitgang. Dat vereist zelfinzicht naar wat voor jou de meeste waarde heeft en hoe je daarnaar kunt handelen. Als je het kunt opbrengen om je aandacht en gevoel te intensiveren en focussen, dan levert je dat uiteindelijk meer eigenheid, zelfvertrouwen en resultaten op.

Stoppen met in balans willen zijn maakt je daarmee gelukkiger. Schommel daarom mee, want om hoog te komen, moet je ook naar beneden:

  1. Creëer de wil en zin om dingen te doen. Ga op volle kracht vooruit en maak harde keuzes voor de invulling van jouw leven.
  2. Accepteer je beperkingen om niet te verdrinken in alle mogelijkheden. Je kunt niet alles en niet alles kan.
  3. Hou ruimte voor het onbekende en onverwachte. Neem tijd om alles opnieuw te overdenken, om afstand te nemen en in het nu te zijn.

Het is een illusie te denken dat er een stabiel evenwicht in je leven kan zijn. Allerlei verstoringen in je dagelijks leven, hoe klein ook, zorgen voor grilligheid en vragen een flexibele en open instelling. Volgens de chaostheorie is het essentieel bij je eigen kern te blijven en ondernemend naar problemen te kijken. Een kleine aanpassing in je leven kan je dan zelfs grote voordelen opleveren.

En nu jij, hoe ga jij om met balans in je leven? Hoe belangrijk is die balans voor jou en wat doe je eraan? Wat helpt je om te kunnen balanceren tussen minder moeten en meer leven? Waar loop je tegenaan en wat heb je nodig? Ik kijk ernaar uit te lezen wat balans voor jou betekent. Plaats het gewoon in het commentaarveld hieronder.

Hoe mooi is het als je met dit artikel anderen inspireert. Ik nodig je uit het te delen via deze knoppen:

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden