‘If you want something you’ve never had before, you’ve got to do something you’ve never done before’

Wat doe jij morgen?

DBVVJ blog mrt17 wat doe jij morgen?

Zomaar een vraag die je kunt stellen om een kijkje in de toekomst te nemen. Een blik in je agenda is al veelzeggend, want misschien is iedere minuut gevuld of stroomt hij op de dag zelf vol. Is dit de toekomst waar je blij van wordt? Is het de toekomst die jij het liefste zo zou willen zien? Of wordt jouw agenda ook na morgen steeds bepaald door anderen? In dat geval kan ik de vraag ‘wat doe jij morgen?’ misschien beter aan die ander stellen.

Jouw morgen kan zo ingepland zijn, dat je nauwelijks nog een creatieve kant op kunt. Het kan echter ook zo zijn dat de waan van de dag zijn werk doet. Je had je nog zoveel voorgenomen, maar er komen tal van brandjes die geblust moeten worden, tussendoor. Voor je het weet is morgen voorbij en overmorgen en de dag daarna… en zo is je toekomst net als gisteren.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen moeite hebben om rekening te houden met de langere termijn, ze het liefste onzekerheid willen vermijden en ze verlies zwaarder laten wegen dan winst. Je moet dus van goeden huize komen om plannen te maken voor de toekomst. Welke glazen bol of horoscoop voorspelt je exact wat er op je pad gaat komen, wie je gaat ontmoeten en wat het je gaat opleveren?

Blijven zitten waar je zit, past dus net iets beter bij ons. En dat is tegenwoordig steeds moeilijker. Door alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kun je niet voor altijd in je huidige functie blijven zitten, ook al zou je dat willen. Natuurlijk zie je mensen om je heen hun baan kwijtraken, maar dat is nog wat anders dan dat het jou betreft. Dus: weet jij wat je morgen doet?

Je kunt jouw toekomst op drie manieren voorstellen. De eerste is dat je afwacht wat er gebeurt en wat erop je pad komt. Je doet gewoon je werk en bent tevreden met je baan en alles wat daarbij hoort. Op het moment dat je baan komt te vervallen, dan zie je het wel. De tweede is de als-dan variant. Je doet je werk en maakt tegelijk een plan B waarmee je vooruit kunt als de zaken niet zo lopen als jij wilt. De derde, de proactieve variant, heeft te maken met je eigen koers, tempo en energie. In je werk ben je je bewust van wat je wilt en je zet op eigen initiatief je volgende stap. Welke je ook kiest, met alle drie bepaal je je toekomst, maar wel met ieder een eigen resultaat.

Laten we nu nog eens teruggaan naar het onderzoek, waarin een van de uitkomsten was dat we het liefste onzekerheid vermijden. Wat denk je? Met welke van de drie varianten voor jouw toekomst is dat het geval? In de proactieve! Alleen in die variant zit je zelf aan het stuur, zodat je zelf kiest wanneer je waar naartoe gaat. Wat je achterlaat is dan misschien wel een verlies, maar zou dat zwaarder wegen dan een nieuwe werkomgeving waar je je zinnen op hebt gezet?

Het is zo logisch als wat en toch doen we het massaal niet. We zitten in een automatisch proces van ons werk doen en gaan vrijwel onbewust om met de tijd die we daarin stoppen. Dat ritme is lastig te doorbreken, zeker nu we het allemaal druk hebben met werktaken en alles wat daarbij komt. Toch is nietsdoen geen optie. Als jij namelijk geen voorstelling van jouw toekomst maakt, dan doet een ander het voor je en zou je zomaar de vraag ‘wat doe jij morgen?’ aan je voorbij moeten laten gaan.

Het kan anders en het moet anders! Geef jezelf een halve dag in de week om bezig te zijn met jouw volgende dag, jouw toekomst. Gebruik die halve dag om stil te staan bij jezelf, je huidige werk en je omgeving, of om met mensen te spreken die je inspireren, een cursus te doen, een event te bezoeken of om je netwerk te versterken. Investeer die halve dag in jouw toekomst, zodat je kunt aansturen op zekerheid en winst.

Het mooie is, je kunt vandaag nog beginnen. Stel jezelf nu de vraag in hoeverre je bezig bent met:

Met jouw antwoorden kun je je gaan klaarmaken voor morgen, zodat jij ook degene bent die het antwoord weet èn geeft op wat je morgen doet.

En nu jij, wat doe jij morgen? Wat zijn je ideeën voor jouw toekomst? Of hou je je daar niet of te weinig mee bezig? Wat heb jij nodig om (weer) de koers uit te zetten voor je werk en je leven? Ik kijk ernaar uit te lezen wat jouw plannen voor de toekomst zijn. Plaats het gewoon in het commentaarveld hieronder.

Hoe mooi is het als je met dit artikel anderen inspireert. Ik nodig je uit het te delen via deze knoppen:

Reageren is niet meer mogelijk

Copyright M8 Communicatie, alle rechten voorbehouden